Atena lui Pericle

„Nu exista exceptii in viata noastra publica sau in cea privata. Nu suntem suspiciosi unii cu altii si nici nu ne suparam pe vecin daca face ceea ce doreste. Nu ne uitam urat la cel care, desi inofensiv, nu ne este placut. Si nu am uitat sa oferim spiritului nostru obosit relaxare dupa munca. Avem jocuri regulate si aducem sacrificii tot timpul anului. Acasa avem un stil rafinat de viata rafinat si incantarea pe care ne-o produc zi de zi aceste lucruri ne ajuta sa invingem melancolia. Datorita maretiei orasului nostru, fructele intregului pamant ne sunt oferite din belsug, astfel incat ne putem bucura de bunurile altor tari la fel de liber ca si de ale noastre.

Apoi, pregatirea noastra militara este din multe puncte de vedere superioara aceleia a adversarilor nostri. Orasul nostru se deschide intregii lumi si nu alungam vreun strain si nici nu-l oprim sa vada sau sa invete ceva care, divulgat vreunui inamic, s-ar putea dovedi avantajos pentru acesta. Nu ne bazam pe aranjamente sau viclesug, ci pe inimile si bratele noastre. Si in domeniul educatiei, in timp ce ei inca din frageda tinerete sunt supusi unor exercitii laborioase, care sa-i faca mai curajosi, noi traim mai lejer, dar suntem gata in egala masura sa facem fata primejdiilor carora le fac si ei fata.

Daca noi preferam sa infruntam primejdiile cu inima usoara, dar fara un antrenament laborious, si cu un curaj care se obtine din obisnuinta fara a fi impus de lege, nu suntem noi cei care au castigat cel mai mult? Noi nu simtim durerea in mod anticipat desi, atunci cand soseste ceasul, putem fi la fel de bravi ca si cei care nu-si permit sa se odihneasca. Astfel orasul nostru este in egala masura de admirat pe timp de pace ca si pe timp de razboi, deoarece iubim frumosul, dar avem gusturi simple si ne cultivam mintea fara a devenim mai putin curajosi. Bogatia o folosim nu pentru a ne lauda, ci atunci cand este cu adevarat nevoie de ea. A ne recunoaste saracia nu este o rusine. Adevarata rusine este aceea de a nu face nimic ca sa o eviti. Un cetatean atenian nu neglijeaza statul pentru a avea grija de propria sa gospodarie, si chiar aceia dintre noi care suntem angajati in propriile noastre afaceri avem o idée foarte corecta despre politica. Nu il consideram pe cel care nu se intereseaza de problemele politice doar un personaj inofensiv, ci unul de-a dreptul inutil Si daca putini dintre noi sunt initiatorii vreunei politici, suntem cu totii buni judecatori ai ei. Marele obstacol in calea actiunii este, dupa parerea noastra, nu discutia, ci lipsa acelei cunoasteri obtinute prin discutia premergatoare a actiunii. Avem deci o mare putere de a gandi inainte de a actiona, dar si o mare putere de a actiona, in timp ce ceilalti sunt curajosi pentru ca sunt ignoranti si incep sa ezite cand se gandesc mai bine.”

(Thucydides, 2.34-2.46)
Reclame
Acest articol a fost publicat în Citesc și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s