Filmele anului 2018

Anul trecut a fost unul surprinzător de bun pentru cinema și în mod special pentru western, un gen care are în ultima vreme un reviriment impresionant. Dintre filmele pe care am reușit să le văd am selectat 10 dintre ele, puse într-o ordine complet aleatorie.

  • Isle of Dogs

După ce s-a jucat cu vulpile în Fantastic Mr. Fox, este rândul câinilor să fie protagoniști în această a doua animație relizată de Wes Anderson prin tehnica stop-motion. Pe lângă faptul că filmul este un regal oferit iubitorilor de patrupezi, în aceeași măsură îi satisface și pe pasionații de cultură niponă prin referințele la diversele forme de artă japoneze, atât clasice cât și moderne – anime, kabuki, haiku, desenele lui Hokusai sau filmele lui Kurosawa. Isle of Dogs este asemenea unui origami japonez, prin delicatețea și minuțiozitatea sa.

isle-of-dogs.jpg

  • Sweet Country

Este un western plasat sub soarele dogoritor al ținuturilor aride din Australia primilor ani de după primul război mondial. Regizoorul Warwick Thornton procedează la o necruțătoare punere sub lupă a rasismului colonialist, pornind de la un caz real, al arestării și judecării unui aborigen vinovat de uciderea unui fermier alb.

SweetCountry-2.jpg

  • Cold War

La fel ca și filmul său anterior, Ida, regizorul Paweł Pawlikowski alege să filmeze în alb-negru o poveste de dragoste dintre un muzicolog și o cântăreață pe care acesta o descoperă printre ruinele postbelice ale Poloniei staliniste. Superb vizual, cu cadre care amintesc de filmele lui Wajda din anii `50, intriga îi poartă pe cei doi protagoniști prin Parisul cluburilor de noapte animate de acordurile de jazz sau pe însorita coastă dalmată a Iugoslaviei lui Tito.

Cold War (2018) BluRay 720p x264 775MB-XpoZ.mkv_20190207_113854.156.jpg

  • The Ballad of Buster Scruggs

Compus din șase episoade distincte, westernul fraților Coen este cel mai bun film realizat de ei de la The Big Lebowski încoace. Impecabil filmat, cu Liam Neeson și Tom Waits printre protagoniștii celor mai reușite episoade, antologia are ca temă principală moartea ubicuă, banală și implacabilă care apasă asupra vieții de frontieră din vestul sălbatic. Acolo unde viața unui om valorează chiar mai puțin decât cea a unei găini (pun intended).

the_ballad_of_buster_scruggs_tom_waits_courtesy_netflix.jpg

  • Dogman

Inspirat de un episod real, filmul lui Matteo Garrone croșetează în jurul amiciției improbabile dintre o brută de cartier – un adevărat pitbull uman – și un îngrijitor de câini pipernicit și cam sărac cu duhul. Cei doi protagoniști, jucați de Marcello Fonte și Edoardo Pesce, reprezintă revelația acestui film plasat într-unul din cartierele mărginașe ale Romei.

Dogman.2018.1080p.BRRip.x264.AC3 5.1.HORiZON-ArtSubs.mkv_20190207_114115.799

  • Mandy

Acest horror-fantasy bizar realizat de Panos Cosmatos a devenit instant un film-cult. Și asta datorită în imaginilor psihedelice – inspirate în mare măsură din coperțile albumelor de heavy metal ale anilor `80 – și a soundtrackului bântuitor, creație a compozitorului islandez Jóhann Jóhannsson decedat acum un an. Construcția narativă e destul de subțire și este divizată în două, prima parte fiind un home invasion, iar cea de-a doua parte un revenge movie construit similar unui joc video.

mandy-box-office.jpg

  • The Other Side of the Wind

Sfântul Graal al oricărui cinefil, unul dintre filmele neterminate ale lui Orson Welles a fost într-un final reasamblat pe baza indicațiilor genialului fiu rătăcitor al Hollywood-ului. Montajul alert, filmul în film, stilul (auto)referențial fac din el un clasic al postmodernismului în cinema, deopotrivă tributar al nouvelle vague-ului francez și Noului Hollywood al anilor `70. Glisând între satiră și arthouse, The Other Side of the Wind este unul dintre cele mai personale filme ale paradoxalului Welles.

The.Other.Side.of.the.Wind.2018.1080p.NF.WEB-DL.DDP2.0.x264-NTG.mkv_20190207_114550.020.jpg

  • Zama

Regizat de argentiniana Lucrecia Martel, Zama a fost una dintre revelațiile anului trecut. Povestea lui Don Diego de Zama, un birocrat spaniol dintr-o colonie nenumită din America de Sud, abundă în episoade absurde, demne de o nuvelă de Kafka. Fundalul pe care se derulează narațiunea cinematografică este cel asigurat de exotismul cadrului natural care potențează senzația de suprarealism.

zama2.jpg

  • First Reformed

Ethan Hawke face rolul vieții sale în filmul lui Paul Schrader despre un pastor alcoolic și singuratic care trece printr-o criză de conștiință în urma sinuciderii unui activist ecologist din parohia sa. Acest Travis Bicke în sutană (Taxi Driver îl are scenarist tot pe Schrader), frământat de dileme morale și bântuit de propriul trecut, se îndreaptă spre același deznodământ exploziv ca personajul lui Robert de Niro din capodopera lui Scorsese.

First-Reformed-Review.jpg

  • The Rider

Regizat de chinezoaica Chloé Zhao, The Rider este un western contemporan inspirat din povestea reală a lui Brady Jandreau care interpretează și rolul principal. În urma unui accident de rodeo ce amenință să-l paralizeze, tânărul cowboy e nevoit să renunțe la pasiunea sa pentru cai, fiind aruncat la propriu în țărâna vieții banale din Midwest-ul american. În lumea în care a fost obișnuit să trăiască, dominată de valorile unei masculinități exhibate la tot pasul, Brady simte că este pe pragul de a deveni la fel de inutil ca un cal cu un picior rupt. Însă în timp ce drama calului se sfârșește când este împușcat de cowboy, acesta din urmă trebuie să meargă mai departe.

therider__festival-h_2017.jpg

Acest articol a fost publicat în Cinema. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s